Akvizice 100% podílu ve společnosti JRC Czech a.s.

VGD Corporate Finance bylo exklusivním transakčním poradcem společnosti Smarty Finance a.s. při nákupu 100% podílu ve společnosti JRC Czech a.s. a při zajištění akvizičního a provozního financování. Náš klient, Smarty CZ, sdružuje e-shop Smarty.cz a síť prodejen iWant a jedná se tak o předního obchodníka s elektronikou s tržbami přesahující 2,5 mld. CZK.

Transakci za VGD Corporate Finance řídil zkušený tým pod vedením Václava Strýhala (Michal Černý, Martina Janoušková a Petr Beránek).

VGD Czech Republic při této transakci prokázalo, že je jedinečné ve svém oboru jako One stop shop v poskytování finančního poradenství v nejširším slova smyslu. Na transakci se podíleli následující týmy:

  • VGD Corporate Finance, které zastřešilo pro klienta celý transakční proces (Michal Černý, Martina Janoušková).
  • VGD Project Finance, které zajistilo akviziční a projektové financování od České spořitelny (Petr Beránek, Jakub Strýhal, Michal Černý).
  • VGD Legal, které zastřešilo právní servis při jednáních o SPA, úvěrové dokumentaci a pracovalo na právní prověrce targetu (Robert Musil a Dominika Pažoutová).
  • VGD Audit, zastřešilo finanční a daňovou prověrku (Jitka Motlová).

VGD je také hrdým členem celosvětové prestižní sítě NEXIA, díky které mohlo velmi snadno řešit veškeré transakční, daňové a právní aspekty převzetí dceřiných společnosti JRC na Slovensku a v Rumunsku.

Pan Syrůček za stranu kupujícího k průběhu transakce řekl:

„Je skvělé mít na své straně odborníky, na které vím, že je možné se spolehnout. Jsem velmi rád, že jsem se svěřil zrovna do rukou VGD, které mi poskytlo více klidu na podstatné věci. Jejich přístup, profesionalita a nasazení je mi velmi blízký. Ve VGD a jejich osobním přístupu jsme našli spolehlivého partnera, se kterým budeme řešit i naše další aktivity“.

Rozhovor s Petrem Syrůčkem ZDE.


Smarty CZ a.s. patří k předním poskytovatelům integrovaných služeb prodeje, zpětného výkupu, servisu a financování spotřební elektroniky, zahrnující zejména mobilní telefony, tablety, počítače, chytrá zařízení a příslušenství. Společnost prodává pod obchodní značkou Smarty (www.smarty.cz). Společnost je zároveň APR a AASR partnerem značky Apple, kterou prodává ve specializované síti prodejen pod značkou iWant a prostřednictvím e-shopu www.iWant.cz. Ve finančním roce 2020 její tržby přesáhly hranici 2,5 miliardy CZK.

JRC Czech a.s. je přední český prodejce počítačových a konzolových her, konzolí a příslušenství. JRC se zaměřuje na retailový prodej a distribuci herních produktů. V roce 2008 se stala majoritním akcionářem Britská společnost Game Group PLC, která po čtyřech letech, v roce 2012, svůj podíl prodala společnosti Genesis. Ve stejném roce JRC Czech a.s. expandovalo na Slovensko přes nákup sítě 11 prodejen Brloh od společnosti Clios s.r.o. Díky expanzi a přirozenému růstu trhu JRC Czech a.s. dále rostla. V roce 2015 100% podíl v Akvizičním Cíli koupila společnost HAMAGA a.s

Transakce byla úspěšně uzavřena v srpnu 2021.